Avantaje Si Sfaturi Pentru Marketingul Afiliat

Marketingul afiliat are la baza principiul win-win deci castiga atat furnizorul, cat si afiliatul. Pentru ca a fost o zarva mare in blogosfera pe tema sistemelor afiliate am creat o lista de avantaje pentru fiecare dintre parti.

Avantajele Afiliatului

1. Nu exista cost de productie

Afiliatul promoveaza o afacere deja pusa pe picioare. Nu exista costuri pentru producerea sau livrarea produselor promovate. Acesta este un avantaj MASIV.

2. Nu exista cost de start up

Inscrierea in sistemele afiliate este gratuita. Dupa inscriere ai access la mii de produse pe care le poti promova. Incearca sa alegi doar produsele care se potrivesc site-ului tau.

3. Libertate la modul de promovare / Customizare

Fie ca ai un blog sau un alt tip de site trebuie sa-ti cunosti vizitatorii. Trebui sa stii ce anume vor de la tine pe site si sa stii cum sa te apropii de ei. Folosind marketingul afiliat esti liber sa iti alegi modul de a-i aborda. Iti poti crea un banner original, dedicat 100% vizitatorilor tai sau sa folosesti un banner al furnizorului. Poti scrie un review despre un produs anume in limbajul propriu folosit pe blogul tau si nu cel folosit de furnizor la el pe site (care contine multe mesaje de marketing).

4. Risc Minim

Fie ca vei face profit sau nu prin aceasta metoda nu ai nimic de pierdut. Investitia este minima. In cazul in care ai deja spatii publicitare pe site vei pierde banii pe o luna pentru acel spatiu. In cazul in care ai un blog si scrii review-uri, nu pierzi chiar nimic!

5. Profit mai mare decat in sisteme gen Adsense

Castigul pe actiune sau procentul din vanzari este de obicei mai mare decat castigul pe click pe care l-ai lua dintr-o reclama Adsense. Un click din reteaua Adsense pe continutul din Romania iti aduce cativa centi, nu cred ca mai mult de $1 (daca gresesc, rog sa fiu corectat), pe cand costul pe actiune este de multe ori peste 10 RON. Sa nu uitam sa luam in considerare ca majoritatea furnizorilor ofera optiunea de vanzari recurente pe o anumita perioada de timp.

Sfaturi pentru afiliati

Analizeaza produsul sau magazinul inainte de a-l promova. Nu sari cu capul inainte sa promovezi orice. Petrece timp documentandu-te

Continutul site-ului tau trebuie sa aiba legatura cu produsul promovat. Nu folosi bannere in cazul in care produsul nu este relevant cu site-ul tau. Foloseste mai bine review-uri, recomandari.

Imaginea furnizorului este una pozitiva? Citeste pe forumuri parerile celor care au cumparat de la furnizor. Afla care este calitatea produsului promovat. Au o politica de returnare a produsului in cazul in care exista defecte?

Pretul produsului promovat este ok? Compara produsul promovat cu celelalte de pe piata. Cel mai probabil un potential cumparator va face acelasi lucru. Daca el va gasi acel produs in alt magazin la un pret mai mic, te zbati degeaba.

Comisionul este suficient? Cam cat te costa un spatiu unde vei pune banner-ul? Cat timp iti ia sa scrii un review? Din cate vanzari crezi ca ti-ai acoperi aceste investitii?

Incurajeaza furnizorul vanzarile online? Contacteaza persoane care au cumparat de la furnizor si intreaba-i daca au comandat online. Contacteaza persoane interesate de produsul promovat, arata-le site-ul si intreaba-i daca ar cumpara online sau daca ii retine ceva. Analizeaza cat de greu ar face cineva o comanda pe site. Daca furnizorul se concentreaza mai mult pe vanzari telefonice ignora-l – romanii sunt deja reticienti in a cumpara online. Eu nu as promova www.lenjerie.ro (care este in reteaua 2parale) desi comisionul si perioada cookie-ului sunt foarte mari si tentante (16%, respectiv, 1 an). A se observa cat accent este pus pe numerele de telefon si cat pe comanda online. Asta inseamna publicitate gratuita, nu faptul ca trimiti vizitatori neinteresati de produs catre furnizor!

Nu promova toate produsele din sistemul afiliat.

Alege pentru inceput un singur produs (de preferabil sa fie si la oferta). Nu sufoca continutul site-ului tau cu bannere catre toate site-urile afiliate in speranta ca din 10 bannere unul tot va vinde. Un exemplu deja foarte cunoscut este postul lui Dragos Manac despre Zaza Pizza. Mai bine incerci sa „presezi” cu un singur produs decat cu o suta pentru ca s-ar putea sa fii mai credibil.

Faptul ca iti umpli site-ul cu bannere folosind link afiliat are cel mai probabil un impact negativ asupra vizitatorilor tai si risti chiar sa pierzi din vizitatorii fideli. Daca vrei sa folosesti un banner rotitor care afiseaza cel mai vandut produs nu va functiona foarte bine pentru ca majoritatea persoanele de pe site-ul tau nu au intrat sa vada acele produse cu siguranta (poti spera insa ca va fi la un moment dat o coincidenta intre produs si cititor).

Marketingul afiliat se rezuma la a convinge persoane ca au nevoie de un anumit produs sau serviciu prin scoaterea in evidenta a beneficiilor.

Avantajele Furnizorului

Marketingul afiliat este destinat furnizorilor care vor sa isi vanda online servicile si produsele. Furnizorul trebuie sa defineasca ce inseamna o conversie si cand se intampla – ex: vanzare, completare formular. In nici un caz nu functioneaza pentru branding!

1. Plata pe actiune

Voi lua ca exemplu doua modalitati de promovare ale unui produs sau serviciu folosite foarte frecvent in momentul de fata in Romania:

Plata pe afisari: Furnizorul plateste un site in functie de numarul de afisari a reclamei sale. Cu cat site-ul este mai cunoscut, cu atat pretul pe numar de afisari este mai mare. Marele dezavantaj este ca plata se face chiar daca cei care au vazut reclama nu au dat click pe ea (deci nu sunt interesati de produsul promovat).

Plata pe click: Furnizorul plateste un site pentru fiecare click pe reclama sau un numar de vizitatori trimisi catre site-ul sau. Dezavantajul este ca el plateste chiar daca vizitatorii nu au cumparat nimic.

Folosind marketingul afiliat, furnizorul plateste pentru fiecare client sau vanzare pe care un afiliat l-a adus. Daca un site trimite 20,000 de vizitatori catre site-ul tau si o singura persoana cumpara produsul promovat, platesti doar pentru acea persoana! Daca afiliatul nu trimite vizitatori de calitate, furnizorul nu plateste nimic.

2. Costuri fixe

Furnizorul stabileste un cost pentru fiecare conversie. Costul poate fi o suma fixa sau un procent din vanzarile facute pe site.

3. Vizibilitate

Cu cat mai multe persoane vor promova produsul sau serviciul tau cu atat site-ul tau va avea mai mult trafic si va fi mai vizibil.

Sfaturi pentru furnizori

Comision decent si perioada de viata a cookie-ului mare. Nu te zgarci in ceea ce priveste comisionul si nici perioada in care oferi procent din vanzari. Gandeste-te ca oricum scutesti foarte multi bani. Nu platesti publicitate, nu platesti un spatiu pentru chirie in alte orase unde persoanele afiliate vor promova produsul tau, nu platesti personal, etc. In afara, aplicatiile software sau abonamentele online au comisioane de pana la 75% (exemplu), unele site-uri de bijuterii au comisoane de 20% (exemplu – in reteaua CJ).

Incurajeaza vanzarile online! Din moment ce ai un site si ai aplicat la un program afiliat, nu baga in fata doar numerele de telefon. Foloseste si mesaje de genul „Cumpara Online”, ofera discounturi pentru cumparaturile online „5% reducere doar pentru comenzile online”, ofera cupoane pentru afiliati – 5% reducere pentru un cupon folosit doar de afiliati.

In Romania, suntem la inceput, dar e o piata exploatata foarte putin pentru cat poate oferi.

P.S. Am realizat o prezentare despre Google Adwords si Marketing Afiliat destinata furnizorilor care au fost la evenimentul LinkYour Business.

Despre Cristian Ignat

Fondator @Canopy, CEO @Aggranda. Sunt pe LinkedIn (Cristian Ignat)
Acest articol a fost publicat în Marketing Afiliat și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Avantaje Si Sfaturi Pentru Marketingul Afiliat

  1. CaliVita spune:

    Si eu colaborez cu 2parale, sunt foarte multumit de ei. Problema este cu site-urile furnizorilor care redirectioneaza mult spre comanda telefonica. Asa am patit si eu cu promovare site-ului de lenjerie am trimis foarte multi clienti pe site-ul respectiv de pe un site de nisa si rezultatele au fost negative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *